Blog

Bývanie na Čiernej vode, aké má výhody či mínusy?

Bývanie na Čiernej vode, aké má výhody či mínusy?


Deprecated: strtotime(): Passing null to parameter #1 ($datetime) of type string is deprecated in /data/8/e/8ecab7e1-fe1c-4c08-9aa7-18ec0df695c7/lgreality.sk/web/templates/itl_gemestate/html/com_content/article/default.php on line 71

Plánujete si v tejto chvíli kúpiť byt či dom a pre aktuálne ceny realít v Bratislave pokukujete aj po blízkom okolí?

Možno ste pri svojom hľadaní vysnívanej nehnuteľnosti narazili aj na lokalitu známu ako Čierna voda. Je to pomerne nová obytná štvrť kúsok od Bratislavy (cca 2km od MČ Vajnory), ktorá administratívne patrí pod obec Chorvátsky Grob.

Práve lokalita Čierna voda sa stala v posledných rokoch obľúbeným a vyhľadávaným miestom mnohých ľudí na kúpu bývania, predovšetkým vďaka príjemnému a tichému prostrediu a najmä nižším cenám v porovnaní s cenami v hlavnom meste.

Predaju nehnuteľností sa venujem už vyše 6 rokov. Za toto obdobie som v tejto lokalite predal už viacero bytov a domov. Na základe skúseností klientov s ktorými som prichádzal do kontaktu (či už kupujúci, alebo predávajúci), by som si dovolil v tomto článku vyzdvihnúť pozitíva a prípadné negatíva tejto obľúbenej lokality.

Aké teda je bývanie na Čiernej vode? Provou a neporovnateľnou výhodou oproti bývaniu v hlavnom meste je výhodnejšia cena, kedy napríklad za cenu veľkého 3 izbového bytu so záhradkou v novostavbe z roku 2006 na Čerešňovej ulici by ste kúpili maximálne starší tehlový či panelový, cca. 50-56m2 dvojizbový byt v Ružinove. Cena za m2 bytu na Čiernej vode je rádovo o niekoľko stoviek EUR nižšia ako v užšom či širšom centre Bratislavy. Podobné je to aj s pozemkami. Na Čiernej vode sa cena pohybuje niečo okolo 100,-EUR za m2. V centre Bratislavy je to aj 600,-EUR/m2 a viac (napr. Staré mesto, Hradný vrch a pod.).

Ďalším argumentom, pre ktorý sa ľudia rozhodnú bývať v tejto lokalite je ticho, čistý vzduch a celkový pocit priestoru a vzdušnosti. Miesto je situované pri chránenej prírodnej rezervácii Šúr (dúfam že to tak aj nadlho zostane a budú sa úspešne tlmiť chúťky niektorých developerov), kúsok sú Karpaty, blízko sú viaceré cyklotrasy, ako napr. JURAVA (Spája Vajnory, Raču a Svätý Jur) a postupne sa prepája s ďalšími trasami smerom na Vrakuňu, Ivánku pri Dunaji, či najnovšie Chorvátsky Grob. Vďaka tomu si najmä ľudia vyhľadávajúci aktívny životný štýl a pohyb prídu určite na svoje. Keďže ČV nie je ľudovo povedané „priemyselnou lokalitou“, vzduch je tu naozaj čistý, nie sú tu žiadne fabriky s komínmi a obyvateľov tu neotravuje nadmerný hluk.

Prví obyvatelia tej novšej, „porevolučnej“ časti Čiernej vody (niekoľko domov a bytoviek tu už bolo aj za socializmu), ktorí si tu pred cca. 15-20 rokmi postavili dom alebo kúpili byt si spočiatku mohli sťažovať na nie príliš rozvinutú občiansku vybavenosť. Čierna voda je relatívne samostatnou obytnou zónou (i keď patrí pod Ch. Grob), ktorú tvorí prevažne zástavba rodinných domov, radoviek a bytových domov. Niekto by povedal že „tu sa iba býva“, nenájdete tu preto centrálne námestie s kostolom a krčmou, ako je to charakteristické pre väčšinu slovenských obcí. Chýbajúca infraštruktúra je však dnes už minulosťou. Za tie roky sa už mnohé v tejto oblasti zlepšilo. Dnes má obyvateľ Čiernej vody už k dispozícii základnú občiansku vybavenosť, potrebnú na bežný život. Keď v minulosti si museli prví obyvatelia ČV ísť nakúpiť do Tesca na Zlatých pieskoch alebo do Vajnor, dnes si už môžu pohodlne nakúpiť v Tescu a nákupnom centre Monar, či v nedávno otvorenom OC Terno. Obyvatelia Čiernej vody sa určite potešili aj otvoreniu novej ZŠ so škôlkou, takže aj po tejto stránke sa situácia oproti minulosti zlepšila. Ešte doriešiť poštu, aby ľudia nemuseli cestovať až do Ch. Grobu, tak Čiernej vode nebude už k pohodlnému bývaniu nič chýbať.

Istou nevýhodou pre niektorých ľudí môže byť denné dochádzanie do centra Bratislavy, ktoré sa samozrejme v rôznu dennú dobu líši. I keď ako som už spomínal, občianska vybavenosť sa na Č. vode za posledné roky zlepšila, predsa len neponúka také široké možnosti ako hlavné mesto. Vedeli by o tom hovoriť napr. rodiny s malými deťmi, ktoré musia riešiť vozenie detí na krúžky či k lekárom. Avšak v porovnaní s inými bratislavskými „satelitmi“ (napr. smerom na Juh od BA), nie je dochádzanie do Bratislavy až také zlé. Keď prejdete Vajnormi, máte na výber viacero smerov, či na obchvat, alebo „po starej ceste“ cez Zlaté piesky, alebo cez Raču. Navyše pevne verím, že dokončením rozostavenej diaľnice D4, ktorá vedie medzi Vajnormi a Čiernou vodou, sa doprava ešte o niečo zlepší.

 

Ing. Patrik Ivánek, RSc., realitný maklér